ستاد فرماندهي آمريكا در بحرين موظف به مقابله با برنامه هستهاي ايران است
خبرگزاري فارس: ستاد فرماندهي ناوگان پنجم آمريكا كه در بحرين مستقر است، مسئول بخش قابلتوجهي از تلاشهاي آمريكا جهت بازداشتن ايران از تحقق برنامه هاي هستهاي و مقابله با هرگونه اختلال در جريان نفت منطقه است.

به گزارش خبرنگار ديپلماسي عمومي و جنگ نرم خبرگزاري فارس، موسسه سياست خاور نزديك واشنگتن در گزارشي با عنوان "حكومت غصبي بحرين در زير ذرهبين " به وضعيت بحرين پرداخت.
در اين گزارش آمده است: درك اين مطلب كه بحرين كجاي مسير را اشتباه رفته است، كار چندان دشواري نيست. اما مشكلتر آنست كه دريابيم منامه چگونه بايد به مسير صحيح برگردد.
جمعيت شيعيان بومي در بحرين از حيث تعداد تقريباً دو برابر شهروندان سني هستند، اما حكومت سني منامه از لحاظ اجتماعي و اقتصادي همواره با آنها رفتاري تبعيضآميز داشت. عليرغم ثروت اندك نفتي، به نظر ميرسد خانواده آلخليفه طي 10 سال گذشته از يك حكومت ديكتاتوري بيخطر به يك دزد سابقهدار در غصب حكومت تبديل شده است.
جزيرهاي كوچك در خليجفارس كه بين سرزمين اصلي عربستان سعودي و شبه جزيره قطر محصور شده، آخرين كشور عربي است كه در معرض امواج پرتلاطم سياسي در ماههاي اخير گرفتار شد است. اما تحولات اين كشور شباهتي به مصر و تونس ندارد زيرا ديكتاتور پيشين و خانواده وابسته به آنها شرايطي را فراهم كردند تا فضاي باز سياسي بر كشور حاكم شده و حياتي نو در اين كشورها جريان يابد.
از لحاظ جمعيتشناسي، بحرين را ميتوان مشابه با عراق دوران صدام حسين دانست. عراق آن دوران نيز جمعيتي با اكثريت شيعه داشت اما به لحاظ نظري حزب بعث سكولار به مثابه لايه پنهان قدرت، كنترل مسلمانان سني اين كشور را در اختيارداشت. شاه حمد بن عيسي آلخليفه مانند صدام حسين نيست و پسرش شاهزاده سلمان نيز هيچ شباهتي به "عدي " پسر صدام ندارد اما همان سوءظن و بياعتمادي شيعيان نسبت به خانواده حاكم به چشم ميخورد همانگونه كه در شوراي فرماندهي انقلاب ديكتاتور عراق محسوس بود.
توريست آمريكايي كه در يك ضيافت شام ديپلماتيك حضور داشت، از شنيدن سخنان يكي از اعضاي خانواده آلخليفه شوكه شد: "شيعيان مثل فرش ميمانند، هرچقدر زير پا بمانند و بيشتر بر روي آنها راه برويم، بهتر خواهند شد. "
مورخان آغاز افول حكومت صدام را به ايامي ربط ميدهند كه خانواده پرجمعيت او ديگر به مثابه بنيانهاي رژيم صدام نبوده و فقط مايه دردسري براي حكومت او بودند. رقابت در ميان پسرعموها به منزله اين بود كه همه طوايف بايستي با بيرحمي سركوب ميشدند. ازدواج بدين معنا بود كه خويشاوندان سببي سلسله مراتب قدرت را به چالش ميكشيدند.
آلخليفه اين شقاق جمعيتي مردم بابل{كنايه از عراق} را در ميان ملت خود نداشته است. هرچند اين خانواده رشد كرده است اما عنان قدرت سياسي در دستان شاه، تعدادي از پسرعموها و عموي پادشاه يعني شيخ خليفه باقي مانده است كه به مدت بيش از 40 سال بر مسند نخستوزيري بحرين جلوس كرده است. آنها و ديگر اعضاي قبيله از توسعه عظيم اقتصادي بحرين كاملاً منتفع شدهاند. شهروندان عادي– احتمالاً حدود 600000 نفر– از آب باريكه ثروت و در آمد كشور سود ميبرند اما كمتر از اين مقدار نصيب جمعيت شيعه ميگردد.
باوجوديكه بحرين ديگر بهعنوان يك كشور توليدكننده نفت مطرح نيست، اما در سالهاي اخير از افزايش قيمت جهاني نفت سود برده است. بانكهاي اين كشور در سوددهي بالا شهرت دارند. هتلها، كافهها و رستورانهاي بحرين بازديدكنندگان بسياري را به سوي خود جذب ميكنند از جمله شهروندان سعودي كه ميتوانبد با پيمودن جاده 16 مايلي- كه در دهه 1980 تكميل گرديد- خود را به اين محل برسانند.
طرح ويژه خانواده آلخليفه در پروژههاي تفريحي و اقامتي مجلل در دستوركار قرار گرفته تا بر روي جزاير مصنوعي در آبهاي ساحلي كمعمق ساخته شوند. زمانيكه برخي از اين اقدامات تجاري سدراه فعاليت ماهيگيران سنتي شد، روستائيان شيعه به اين مسئله اعتراض كردند. در هفته جاري معترضان پس از برملا شدن مدارك مستدل به خشم آمدند زيرا كه دريافتند نخستوزير زمينهاي حاصلخيز واقع شده در منطقه بندري را به ارزش 3 ميليون دلار خريداري كرده و سپس دوباره آن را با سود بيشتري فروخته است.
"جفري فلتمن " معارون وزير امور خارجه در امور خاور نزديك ظرف هفته جاري پس از آنكه نيروهاي سعودي از جاده مواصلاتي 16 مايلي عبور كردند، خود را با اولين پرواز به منامه رساند. محور اصلي مذاكرات معاون وزير امور خارجه آمريكا در اين سفر دموكراسي بود. از نگاه دولتمردان بحرين، قطعاً ريشه تمام اين حوادث را بايد در تهران جستجو كرد. آلخليفه كه چندين دهه قبل از 1970 و ادعاي ايران مبني بر مالكيت بحرين را به ياد ميآورد، تمايل دارد تا علت هر حادثهاي را در نقش روحانيون ايران بداند.
خشونت اين هفته– بويژه سركوب شديد معترضان كه در ميدان لولو گرد هم آمده بودند و حداقل شش كشته برجاي گذاشت– راهي براي بازگشت به سوي گفتمان سياسي غيرنظامي باقي نميگذارد. اگرچه شاهزاده بحرين- كه تحصيلكرده آمريكاست- در روز 13 مارس دقيقاً پيش از ورود نيروهاي سعودي به خاك اين كشور، امتيازاتي از قبيل حوزههاي انتخاباتي بيطرف و مبارزه با فساد را به مخالفان حكومت پيشنهاد كرده است اما خويشاوندان تندرو شاهزاده يقيناً وي را از پاي ميز مذاكره بلند خواهند كرد. در واقع، آنها احتمالاً خواستار رد كامل پيشنهاد مذاكره هستند.
ايالات متحده آمريكا چندين كارت بازي در دست دارد اما قصد دارد تا با احتياط وارد اين بازي شود. بايد به خانواده حاكم فشار آورد تا مسير اصلاحات را در پيش گيرد درحاليكه همزمان با مخالفان وارد مذاكره شود تا مبادا پيشنهاد مصالحه و سازش را رد نكنند. واشنگتن از اين مسئله نگران است كه هيچيك از طرفين توجهي به دولتمردان ايالات متحده آمريكا به عنوان عامل مهمي در اين معادله نداشته باشند. ستاد فرماندهي ناوگان پنجم آمريكا كه در حومه شهر منامه مستقر است، بخش قابلتوجهي از تلاشهاي آمريكا جهت بازداشتن ايران از تحقق جاهطلبيهاي هستهاي و مقابله با هرگونه اختلال در جريان نفت منطقه است.
تقريباً بدتر از هرجومرج كنوني در منامه، اين بحران روشن ميسازد كه آمريكا و عربستان سعودي ديگر در يك جبهه نيستند. رياض ميبيند كه كاخ سفيد از دوستان خود ميخواهد تا آزادي عمومي را در كشور پياده نمايند حال آنكه از دشمنان خود مثل ايران چنين انتظاري ندارد. شيعيان بحرين كه خود را "بحارنا "(Baharna) يعني بوميان بحرين مينامند، خود را يك ايراني نميدانند. اما حوادث به گونهاي رقم ميخورند كه آنها مجبور ميشوند تا خود را به تهران بيشتر نزديك گردانند كه آنها نيز مطمئناً با آغوش گرم از مخالفان بحرين استقبال ميكنند.
انتهاي پيام/پ