دوستان ببخشید ،من توی این مدت دنبال اطلاعات بیشتر و مقالات و گفتگوی مقامات گشتم و در مصاحبهٔای که قبلاً امیر میقانی با جام جم آنلاین داشتند متوجه موضوع شدم . بنده هیچ هدفِ منفی از نوشتههایم نداشتم و فقط برای یک لحظه کوتاه این سوال برایم پیش اومد که چگونه یک مسئول "آجا" سپاهی هست.از اینکه شبههای در این بین بوجود آمد عذر خواهی میکنم.
بخشی از این مصاحبهٔ را در زیر قرار میدهم: هدف از تشكيل قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا چيست؟
از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي، دكترين كشور بر مبناي آفند طراحي و ماموريت پدافند هوايي صرفا در راستاي تامين پوشش پدافندي از پايگاههاي هوايي و بعضي از شهرهاي مهم و مراكز حياتي كشور برنامهريزي شده بود، ولي بعد از پيروزي انقلاب اسلاميبويژه در طول 8 سال دفاع مقدس، به واسطه تهاجمات نيروهاي بعثي به شهرها و مراكز حياتي و حساس كشور اعم از سياسي و اقتصادي و صنعتي، ماموريت پدافند ماهيت ديگري يافت و مسووليت تامين پوشش كل فضاي كشور و ديگر مناطق و مراكز نيز د ر عهده پدافند قرار گرفت.
نظاميمثل نيروي زميني يا سپاه نيز در بعد پدافند هوايي مسووليت تامين پدافند از نيروهاي سطحي خود را آن هم پدافند در ارتفاع كم به عهده داشتند و بيشترين سامانههاي پدافندي در تماميسطوح و همچنين شبكه يكپارچه فرماندهي و كنترل تنها در اختيار فرماندهي پدافند نيروي هوايي ارتش بود، بنابراين لازم بود به منظور هدايت عملياتي بين نيروها انسجاميايجاد شود تا همه از يك مركز هدايت و دستور بگيرند و هر يكان پدافندي بدون هماهنگي با شبكه، اقدام تاكتيكي انجام ندهد.
اينكه يك انسجامي ميان نيروهاي پدافندي ايجاد و اين نيروها هماهنگ شوند كه با هم از يك مركز دستور بگيرند و اجراي تاكتيك كنند و از طرفي تمامي مناطق و مراكز حياتي و حساس نيز شناسايي و پدافند آنها نيز به صورت يكپارچه تامين شود، بنابر اتخاذ تدابير و راهكارهاي كارشناسي ستادي با عنوان ستاد پدافند كل كشور در سال64 با محوريت پدافند نيروي هوايي ارتش تشكيل شد. اين ستاد عملكرد خوبي در زمان جنگ داشت و موثرهم واقع شد.
ازجنگ نيز با توجه به اينكه تهديدات دشمن همچنان ادامه داشت، تشكيل قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا(ص) بنا بر فرمان رهبر معظم انقلاب و فرمانده معظم كل قوا اعلام شد تا ما با يك ساختار و سازمان جديد، قرارگاه پدافند هوايي را شكل بدهيم.
اين معنا بود كه بعد از جنگ همان ستاد پدافند كل قبلي كشور با تغيير ساختار و سازمان تبديل به قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا(ص) شد و مسووليت و شرح وظيفهاش اين بود كه تمام نيروهاي پدافندي نيروهاي مسلح اعم از ارتش، سپاه و ناجا را تحت كنترل عملياتي خودش قرار دهد، يعني اينكه كل نيروها با تدبير قرارگاه پدافند در قسمتهايي كه قرارگاه پدافند تشخيص ميدهد سامانههايشان را مستقر كنند و تحت كنترل عملياتي قرارگاه قرار گيرند.
گذشته بر اساس اوامر فرماندهي معظم كل قوا مقرر شد در نهاجا پدافند از آفند تفكيك و فرماندهي پدافند هوايي نيروي هوايي تحت تابعيت قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا(ص) سازماندهي شود.
اصلي قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا(ص) اين است كه با بهرهگيري از توان خود در قالب سازمان جديد و تحت كنترل عملياتي گرفتن توان رزميپدافند هوايي ديگر نيروهاي مسلح اعم از نيروي زميني، نيروي دريايي، سپاه، ناجا و حتي بسيج به طور همگام و يكپارچه از فضاي كشور پدافند كنند.
هدف از اين تفكيك چه بود؟
اين بود كه قرارگاه پدافند هوايي تقويت شود؛ يعني با توجه به اينكه دشمن سامانه آفندياش خيلي قوي است و فناوري پيشرفته اي كه در هوا و فضا دارد ما بايد در مقابل دشمن پدافند قوي داشته باشيم و درصحنه رزم بتوانيم كوبنده اقدام كنيم، پس اين قسمت را تفكيك كردند و قرارگاه پدافند هوايي را مستقل كردند تا زمينههاي توسعه و تقويت قرارگاه فراهم شود.
فكر ميكنم با اين تفكيكي كه انجام شد و استقلالي كه قرارگاه پدافند هوايي پيدا كرد زمينههاي جهش براي ارتقاي توانش نيز فراهم شد و معتقدم با اين طرحها و برنامههايي هم كه داريم تحول خوبي هم درقرارگاه پدافند هوايي يعني دفاع از پدافند هوايي كشور ايجاد خواهد شد.
چرا واحد پدافند موشكي ازارتش و سپاه جدا و مستقل شد؟
پدافند هوايي يكي از قرارگاههاي عمده آجاست و توجه داشته باشيد، در حال حاضر در كل نيروهاي مسلح تغييري از نظرجدا شدن سامانهها ايجاد نشده است. اين بدان معناست كه سامانههايي كه در حال حاضر تحت اختيار سپاه است تحت تابعيت سپاه قرار دارد و از آن جدا نشده، اما تحت كنترل عملياتي ما قرار دارد، يعني دستور اقدامات تاكتيكي را از شبكه پدافند هوايي ميگيرند و تمام اين طراحي براي اين است كه تدبير واحدي براي دفاع از آسمان كشور داشته باشيم.
هاي پدافندي تحت تابعيت شبكه فرماندهي و كنترل كشور هستند، ولي قرارگاه پدافند هوايي زير نظر آجا (ارتش جمهوري اسلاميايران) است، ما در آجا نيروي زميني، هوايي و دريايي را داريم ودر كنارش قرارگاه پدافند هوايي هم يكي از يكانهاي عمده ارتش محسوب ميشود.
اين معنا كه ارتش 4 يكان عمده دارد: 3 نيرو و يك قرارگاه پدافند هوايي، اما همانطور كه قبلاً اشاره كردم سامانههاي موشكي پدافندي كلاً از نيروي هوايي جدا شده است .
ً نيروي هوايي شامل 2 بخش بود ؛يك بخش پدافندي و يك بخش پروازي كه حالا با اين تفكيك بخش پدافندي كاملاً در اختيار قرارگاه پدافند هوايي قرارگرفت.
حال حاضر تمام سامانههاي فرماندهي و كنترل اعم از مركز عمليات پدافند هوايي ) ADOC (، مركز عمليات منطقهاي (SOC)، همه رادارها، تمامي مراكز پست فرماندهيها در مناطق مختلف، سامانههاي موشكي، سامانههاي ضدهوايي، سامانههاي جمعآوري اطلاعات سيگنالي، سايتهاي ارتباطي تحت تابعيت قرارگاه پدافند هوايي قرار دارند.
اينكه ميگويند سامانههاي پدافندي از زير نظر ارتش و سپاه جدا شد و يك نيروي مستقلي تشكيل گرديده، اساسا چنين نشده است و اين قرارگاه يكي از يگانهاي آجاست كه تحت كنترل قرارگاه مركزي خاتمالانبيا(ص) قرار دارد.